Refleksjon - Radio og TV reportasje

De siste to ukene har vi arbeidet med radio og TV reportasjer. Det har vært valgfritt om vi skulle jobbe med TV eller radio, men vi måtte være to hvis vi skulle lage TV reportasje, og jobbe alene om valget falt på å lage en radio reportasje. Jeg valgte å lage en radio reportasje, og har derfor jobbet alene. 

Temaet jeg valgte var jul, noe som jeg mener passer bra med tanke på at vi snart er i Desember. Innenfor temaet jul valgte jeg å fordype meg i om det virkelig er nødvendig å starte så tidlig som oktober med å selge julerelaterte ting i butikkene.

For å få svaret på spørsmålet mitt, har jeg brukt til sammen tre forskjellige muntlige kilder. De jeg valgt å ha et lite intervju med var Trond Strøm, Mari B. Ullestad og min hovedkilde: Malene Karlsen. Grunnen til at jeg valgte akkurat disse kildene, er fordi de alle er i forskjellige aldre, noe som gjør at jeg kanskje fikk flere og mer varierte synspunkter på saken. Men jeg brukte også to skriftlige kilder, Ringnes og Nidar. Dette for å høre fra den andre siden av saken, og få svar på hvorfor de selger produktene sine så tidlig. Når jeg skulle velge disse kildene var det viktig å være kritisk, og da tenke på kildens:

Troverdighet: Kvalifikasjoner, anerkjent, organisasjon, utgiveren, eier nettstedet, kontakt, eksperter, feil.
Objektivitet: Partisk, balansert, kjent, overdrevet, hovedhensikt, påvirker,interessekonflikter.
Nøyaktighet: Publisert, oppdatert, fakta, eksakt, saklig,referanseliste, kilden, bekreftes.
Egnethet: Emneområde, relevant, vitenskapelig publikasjon, spesiell kunnskap.

Jeg har brukt tre "vanlige" mennesker, fordi man ikke nødvendigvis trenger noen spesiell kompetanse, eller å være en spesiell person for å kunne si hva man mener om at de selger julerelaterte ting for tidlig. Og det at de er normale mennesker, som alle er i forksjellige aldre gir også mer troverdighet, med tanke på at de er som oss. Men mine skriftlige kilder er også troverdige, da på en annen måte ved at de er Nidar og Ringnes, som faktisk selger julebrusen og marsipanen. Jeg mener også at kildene mine har holdt objektive, og at det er en ganske balansert med tanke på at kildene mine er i forskjellige aldre. 

En ting som var viktig å tenke på når jeg skulle lage denne radioreportasjen, var å følge APUS-modellen. APUS står for Anslag, Utdyping, Presentasjon og Slutt.
Og dette er noe jeg føler at jeg har klart å følge. Anslaget er det som skal klare å skape oppmerksomhet fra lytterne, og min reportasje starter med at Malen Karlsen, som er 75 år, påpeker at julen var bedre før. Deretter utdyper jeg meningen hennes mer ved å forklare hvorfor, som nemlig er fordi vi starter så altfor tidlig, og det ødelegger for hele julestemningen. Vi blir lei av julen allerede før den har fått begynt. Etterpå kommer presentasjonen og selve handlingen, hvor jeg kommer med Nidar og Ringnes sine fakta om hva som er grunnen til at de starter å selge julerelaterte ting såpass tidlig. Jeg avslutter det hele med å konkludere om at hvis dette er et problem for flere, enn bare Malene Karlsen, så får de rett og slett bare ignorere all jule-brusen og marsipanen, og hvis alle gjør dette vil jo salget til Nidar og Ringnes gå dårligere – og de vil forhåpentligvis ta hintet og selge julegodtet i slutten av November/Desember. 

Inni denne APUS modellen er det viktig å få med blokker, som da er fakta og informasjon som du som reporter sier. Og også diverse intervju. Noe jeg har tatt med.

En annen ting som var viktig å tenke på var Nyhetskriteriene og Vær varsom plakaten. Nyhetskriteriene sier noe om hvilken nyhetsverdi en hendelse har. Og kriteriene som finnes er at nyheten må være aktuell, den må være vesentlig og ha informasjonsverdi, den må oppleves som nær, den bør inneholde identifisering og personifisering, den bør være sensasjonell, ha tydelige konflikter, være elite og ha en nyhetsterskel.

Vær varsom plakaten er etiske normer for pressen. De etiske normene forteller noe om pressens samfunnsrolle, integritet og ansvar, journalistisk atferd, forholdet til kildene og publiseringsregler. En viktig norm som vi ikke må glemme er at: Ord og bilder er viktige våpen, misbruk dem ikke!

Jeg føler at jeg ikke har brutt noen av disse normene, og at jeg har for så vidt fulgt nyhetskriteriene, med tanke på at julen er noe som angår de fleste, og at den nærmer seg og er ganske aktuell for øyeblikket.

Når det gjelder det tekniske, føler jeg at det gikk nokså greit. Under intervjuene ble jeg nødt til å bruke iphonen, noe som kanskje ikke ga like bra kvalitet som da jeg tok opp blokkene i redigeringsrommet. I mens jeg redigerte fant jeg ut at jeg måtte gjøre om og legge på noen blokker, og måtte da bruke iphonen til å ta opp lyden - derfor har jeg forskjellige stemmer noe som kanskje ble litt dumt. Musikken jeg har valgt å bruke i bakgrunnen valgte jeg for å skape den riktige julestemningen og for å få en bedre flyt i reportasjen. 

Filmplakat: Målgrupper

Nå har vi arbeidet med den grafiske delen til filmen. Vi har måttet lage en filmplakat og et cover til vår egenproduserte film. Her er mitt resultat:

 

Jeg har valgt å kalle filmen for "Ikke gå hjem alene", nettopp fordi den handler om ei jente som er redd for å gå hjem alene fordi en mann følger etter henne. Jeg synes at tittelen passer bra med tanke på at vi får en anelse av hva filmen kommer til å handle om, og det faktum at tittelen er en advarsel gir oss en følelse om at dette er en skummel film.

Jeg mener at filmen passer til Norske ungdommer i alderen 13-17. Da gjerne ungdommer som liker spenningsfilmer og gjerne jenter, siden de som oftest kjenner seg igjen i situasjonen som Lisa er i, nemlig at hun går hjem alene midt på natten og frykter at noen følger etter henne.

Jeg har valgt å sende budskapet; spenning og frykt ved å gjøre skyggen på bildet mye større enn jenta. Dette gir også en fin kontrast. For å vise at hun faktisk løper har jeg valgt å tegne tre omriss av jenter etter hverandre bak silhuetten til jenta. For å skape enda en kontrast har jeg gjort ordet ALENE veldig signalrødt, som også da kan bli med på å symbolisere at denne filmen er skummel og spennende. Noe som kan være med på å lage støy er at jeg har valgt å tegne istedenfor å ta bilder, og tegningen ble ganske enkel som kan gi seerne en følelse av at filmen er kjedelig. Den gir nok ikke den wow- og bang- effekten som den burde, med tanke på at dettte er en film for ungdommer

Persona:
Lotte er 15 år og bor i Stavanger. Hun går siste året på ungdomsskolen, og har ikke noen jobb for øyeblikket. I fritiden liker hun å være med venner, shoppe og hun spiller også håndball. Hun liker godt å se film, men er mer den tøffe jenta som foretrekker action og spenning fremfor romantiske komedier.

Sofie er 17 år og bor i Stavanger. Hun går andre året på Videregående og jobber deltid på Rema 1000. Hun liker å være med venner, se film, og shoppe. Filmsjangerne hun er ikke så kresen når det kommer til filmsjangere, og kan godt se en spenningsfylt film - selv om dette har gjort henne ganske vettskremt og mørkredd.

Peter er 14 år og bor i Kongsberg. Han går i 9.klasse og spiller fotball i fritiden. Han liker å se film, og da spessielt action og skrekkfilmer.

Min rolle

Under filmprosessen har min rolle vært å være script og lyd. Som script, er det jeg som har hatt ansvar for og skrevet manuset. Det er også jeg som har måttet legge merke til eventuelle feil i filmen, og hatt ansvar for hva skuespillerne skal si og at de ikke gjør feil osv.

I tillegg var jeg lyd, hvor jeg da hadde ansvaret for lyden og musikken i filmen. Jeg måtte passe på at lyden ble høy nok og bra, og var den som holdt mikrofonen under innspillingene. Jeg måtte også finne musikk og andre lydeffekter som vi skulle legge til på klippene etterpå.

Jeg synes det gikk greit, men jeg ser nå i ettertid at det er mye som kunne blitt gjort bedre. Lyden ble ikke den beste, og i hvert fall ikke ute ble den noe å skryte av akkuart.. Det endte opp med at vi måtte legge over masse musikk og mistet mange fot-trinn-lyder, noe som ikke ble så bra.. Script-jobben kunne jeg også gjort bedre, da jeg redigerte filmen fant jeg flere såkalte script-feil, som vi godt kunne vært foruten.

Men alt i alt så har jeg lært ganske mye under denne perioden, og jeg har funnet ut at å bare være to stk. som har ansvaret for en kortfilm, er mer stress enn hva jeg faktisk trodde. I hvert fall når man har så lite erfaring med film som meg...

Filming

Da har vi endelig fått alt filmet, og er klare for redigering. Vi har brukt gårsdagen og dagen i dag på å filme inn, og alt i alt så har det gått ganske greit. Vi har også vært skuespillere for en annen gruppes film, så det har vært litt travelt, men vi fikk det til til slutt.

Kan si at vi hadde litt problemer med isoen i går, med tanke på at vi da filmet scenene som skal være ute i mørket - men satser på at det går greit. I dag var det litt lettere siden vi filmet tidligere på dagen og inne.
Ting gikk faktisk fortere enn forventet, noe som er ganske overraskende, siden det pleier å være omvendt! Men det er selvfølgelig ikke negativt :-) Får bare håpe at filmen er lang nok!

Blir spennende å se hvordan resultatet blir tilslutt...

Timeplan, manus og shotlist.

I dag har jeg gjort ferdig manuset, mens Mari har skrevet en timeplan og enkel shotlist - som mest sannsynlig kommer til å bli endret på i løpet av helgen.


Timeplan:

Timeplan - uke 40
Mandag: Forberedelser/skuespillere for Rebecca&co i Mediefag. Filming etter skolen/kvelden

Tirsdag: Redigering i Mediefag. Filming etter skolen/kvelden

Onsdag:

Torsdag:

Fredag: Levering av oppgave



Manus:



INT.STUE.KVELD

Tre jenter sitter i en stue. Ei kommer inn med popcornet.  De sitter i sofaen og ler og snakker sammen.

Litt senere på kvelden har ting roet seg mer ned. Kommer nærmere innpå jentene.

JENTE1: Utrolig ekkelt med han der voldtektsmannen som e ute og luske.

JENTE2: Ja, eg har hørt at det e flere folk som har sett ein svarte varebil kjøranes rundt i område her.

Filmer inn på LISA som sitter med store øyne og hører på. Begynner og fikle nervøst med hendene.

LISA: Dokke, eg må fortella om någe sykt ekkelt som skjedde igår når eg va på vei hjem fra ei veninna.

JENTE1 og JENTE2 stopper opp å snakke sammen. Ser på JENTE3 med et litt nervøst uttrykk.

JENTE1: Hæ? Ka skjedde? Fortell!

LISA ser ned på hendene sine. Deretter opp igjen. Begynner litt nølende.

LISA: I den siste tiden så har eg begynt å føla at någen fulge itte meg når eg går aleina. Og når eg va på vei hjem..mer


EXT.VED YTTERDØRA.NATT

LISA kommer ut fra døra. VENINNA(elrjente1/2 blir stående i dørkarmen.

LISA: Me snakkes då! Hade!

LISA går og gir hadeklem.

VENINNA: Ja det gjør me. Hade!

VENINNA lukker døra. LISA begynner og går.


EXT.VEIEN.NATT

LISA går bortover veien. Tar jakken bedre rundt seg. Snur seg et par ganger, går fortere.

EXT.VEIEN.NATT

Vi ser en MANN komme ut fra en sving. Han har en hette trukket godt over hodet.

LISA snur seg to ganger.

MANNEN kommer nærmere henne, og vi ser tydelig at han følger etter henne.

LISA snur seg igjen. Hun ser at han er veldig nærme nå. Begynner og småløpe bortover.

MANNEN kommer bare nærmere og nærmere. JENTE3 går fortere og fortere.


EXT.VED HUSET.NATT

LISA springer mot huset. Går inn døren

INT.VED DØREN.NATT

LISA lukker døren bak seg. Låser den med én gang. Sklir nedover gulvet. Og holder rundt seg. Redd.


INT.STUE.KVELD

Vi er inne i stuen igjen. JENTE3 er ferdig med å snakke, og ser på de andre jentene.

JENTE2: Oi, men e du sikker på at du ikkje bare såg syner?

JENTE1: Ja, det va sikkert bare någe du innbilte deg..

JENTE1 og JENTE2 rister oppgitt på hodet.

LISA: Nei, han fulgte itte meg! Det e ikkje bare någe eg innbille meg!


INT.GANG.NATT

De står i gangen og tar på seg jakker.

JENTE1: Får håpe du ikkje blir voldtatt eller någe då Lisa..

Jente1 ser på LISA med et lurt blikk. JENTE3 smiler nervøst.

LISA: Det e ikkje løye Trine.. elns



EXT.VEI.NATT

LISA går på veien igjen. Hun går ganske fort og bestemt.

En bil tuter på LISA i det hun går. Hun skal akkurat til å ta opp mobilen sin da det skjer, og skvetter til. Akkurat i det hun skvetter sklir lommeboken ut av den store lommen. Dette merker ikke LISA, og går bare videre.

Nå småspringer LISA. Når hun nesten er hjemme kan vi se en person som kommer rundt hjørnet. Han kommer nærmere og nærmere. LISA ser personen. Hun blir livredd og spurter.

Endelig kommer hun hjem. Hun skal til å gå inn, men døren er låst. Skjelvende tar hun frem nøklene og låser seg inn.


INT.GANG.NATT

Hun puster lettet ut, og holder på å ta av seg klærne. Mens hun knytter opp skoene kan vi se en skygge komme opp i døren(hvis det er glasspådøren). Det banker på tre harde bank.

LISA snur seg rundt skjelvende. Hun ser skyggen og stopper opp. Vet ikke hva hun skal gjøre.

Med skjelvende skritt går hun mot døren, men hun ombestemmer seg og går bare innover igjen. Akkurat i det hun snur seg banker det på igjen. Denne gangen enda hardere.

Hun ser på døren, og til stuen igjen. Hun rister på hodet og bestemmer seg for å bare ta sjansen og skjerpe seg.

Hun går med litt forsiktige, men samtidig målrettet skritt mot døra. Tar tak i håndtaket og åpner den forsiktig opp litt på gløtt.


EXT.DØRÅPNING.NATT

Vi filmer fra beina og opp. Og der står det en helt vanlig gutt og smiler. Hun har på seg de samme klærne som han skumle mannen men, virker helt ufarlig. Hun har hånden mot henne med lommeboken i.

LISA ser på henne med store øyne..

MANNEN: Det var ikkje meiningå og skremma deg, men du mista lommebogå di..

LISA ser litt rundt henne for å se om det er noen bak mannen. Før hun tar i mot lommeboken og smiler.




SHOTLIST:


Definisjon på de forskjellige utsnittene:
·       Et ultratotalbilde gir oversikt, ingen detaljer dominerer.
·       Et totalbilde viser hele menneskekroppen, med noe "luft" over hodet.
·       Et halvnært bilde viser en person fra hode til hofte.
·       Et nærbilde viser personen fra hode til skulder.
·       Et ultranærbilde fokuserer på en detalj av en kropp eller gjenstand.


Utsnittene med manus
Total, halvtotal - Tre jenter sitter i en stue, ei kommer inn med popcorn. De sitter i sofaen og ler og snakker sammen.

Halvtotal/halvnært, får med alle tre jentene - Litt senere på kvelden har ting roet seg mer ned. Kommer nærmere innpå jentene.

Zoomer inn på jente 1 når hun snakker – ”Utrolig ekkelt med han der voldtektsmannen som e ute og luske.”

Halvnært av jente2/de tre jentene – ”Ja, eg har hørt at det e flere folk som har sett ein svarte varebil kjørenes rundt i område her.”

Nærbilde av jente3 - Filmer inn på JENTE3 som sitter med store øyne og hører på
Ultranærbilde av hendene til jente3 - Begynner og fikle nervøst med hendene.

Nærbilde av jente3, så halvtotalt med alle jentene - JENTE3: Dokke, eg må fortella om någe sykt ekkelt som skjedde igår når eg va på vei hjem fra ei veninna.

Halvnært bilde av både jente1 og jente2 - JENTE1 og JENTE2 stopper opp å snakke sammen. Ser på JENTE3 med et litt nervøst uttrykk.

Nærbilde av jente1 - JENTE1: Hæ? Ka skjedde? Fortell!

Halvnært av jente3 - JENTE3 ser ned på hendene sine. Deretter opp igjen. Begynner litt nølende. ”JENTE3: I den siste tiden så har eg begynt å føla at någen fulge itte meg når eg går aleina. Og når eg va på vei hjem.. mer”

Kutter over til flashback fra kvelden før.

Halvtotal - Jente3 kommer ut fra døra. VENINNA(elrjente1/2 blir støende i dørkarmen.
JENTE3: Me snakkes då! Hade!
JENTE3 går og gir hadeklem.
VENINNA: Ja det gjør me. Hade!
VENINNA lukker døra. JENTE3 begynner og går.

Totalbilde forfra (jente kommer gående mot kamera) - JENTE3 går bortover veien. Tar jakken bedre rundt seg. Snur seg et par ganger, går fortere.

Totalbilde bakfra - Vi ser en MANN komme ut fra en sving. Han har en hette kledd godt over hodet.

Point of view fra mannen - MANNEN kommer nærmere henne, og vi ser tydelig at han følger etter henne.

Halvnært av jente bakfra (ser når hun snur seg) ELLER Halvnært av jente foran, vi ser at mannen tar innpå??? - JENTE3 snur seg igjen. Hun ser at han er veldig nærme nå. Begynner og småløpe bortover.

Totalbilde foran, (jenta springer, mannen tar innpå) - MANNEN kommer bare nærmere og nærmere. JENTE3 går fortere og fortere.

Nærbilde av føttene som springer opp trappen, Ultranærtbilde av hånden som låser opp døren.  - JENTE3 springer mot huset. Går inn døren

Halvnært (innenifra) – JENTE3 lukker døren bak seg. Låser den med én gang. Sklir nedover gulvet. Og holder rundt seg. Redd.

Flashback ferdig

Halvnært til total av jente3/alle jentene - Vi er inne i stuen igjen. JENTE3 er ferdig med å snakke, og ser på de andre jentene.
JENTE2: ”Oi, men e du sikker på at du ikkje bare såg syner?”
JENTE1: ”Ja, det va sikkert bare någe du innbilte deg..”

Halvtotalt av Jente1 og Jente2 - JENTE1 og JENTE2 rister oppgitt på hodet.

Halvnært av Jente3 - JENTE3: Nei, han fulgte itte meg! Det e ikkje bare någe eg innbille meg!

Halvtotal/total - De står i gangen og tar på seg jakker.
JENTE1: Får håpe du ikkje blir voldtatt eller någe då Lisa..

Halvnært av Jente3 - Jente1 ser på JENTE3 med et lurt blikk. JENTE3 smiler nervøst.
JENTE3: Det e ikkje løye Trine.. elns

Totalbilde av jente 3 på veien - JENTE3 går på veien igjen. Hun går ganske fort og bestemt.

Halvnærtbilde av Jente3, Ultranært bilde av lommeboken på veien
 - En bil tuter på JENTE3 i det hun går. Hun skal akkurat til å ta opp mobilen sin da det skjer, og skvetter til. Akkurat i det hun skvetter sklir lommeboken ut av den store lommen. Dette merker ikke JENTE3, og går bare videre.

Halvnært/nærbilde av en hånd som plukker opp lommeboken.

Halvtotal/totalbilde - Nå småspringer JENTE3. Når hun nesten er hjemme kan vi se en person som kommer rundt hjørnet. Han kommer nærmere og nærmere. JENTE3 ser personen. Hun blir livredd og spurter.

Halvtotal/halvnært - Endelig kommer hun hjem. Hun skal til å gå inn, men døren er låst. Skjelvende tar hun frem nøklene og låser seg inn.

Totalbilde - Hun puster lettet ut, og holder på å ta av seg klærne. Mens hun knytter opp skoene kan vi se en skygge komme opp i døren(hvis det er glasspådøren). Det banker på tre harde bank.

Nærbilde - JENTE3 snur seg rundt skjelvende. Hun ser skyggen og stopper opp. Vet ikke hva hun skal gjøre.

Halvtotalt bilde bakfra - Med skjelvende skritt går hun mot døren, men hun ombestemmer seg og går bare innover igjen. Akkurat i det hun snur seg banker det på igjen. Denne gangen enda hardere.

Point of view - Hun ser på døren, og til stuen igjen. Hun rister på hodet og bestemmer seg for å bare ta sjansen og skjerpe seg.
Hun går med litt forsiktige, men samtidig målrettet skritt mot døra. Tar tak i håndtaket og åpner den forsiktig opp litt på gløtt.

Halvnært/nærbilde - Vi filmer fra beina og opp. Og der står det en helt vanlig jente/gutt og smiler. Hun har på seg de samme klærne som han skumle mannen men, virker helt ufarlig. Hun har hånden mot henne med lommeboken i.

Nærbilde/utranærbilde (av øynene) til Jente3 - JENTE3 ser på henne med store øyne..

Halvnært bilde av jente4 - JENTE4: Det var ikkje meiningå og skremma deg, men du mista lommebogå di..

Point of view fra jente4 ELLER nærbilde av jente3 over skulderen til jente4 - JENTE3 ser litt rundt henne for å se om det er noen bak henne. Før hun tar i mot lommeboken og smiler. 

Den ferdige idéen.

Da har vi etter litt om og men, bestemt oss for å ikke jobbe med idéen om Stopmotion allikevel, men heller lage en spennings film. Mari skal ha ansvaret for kamera og regi, jeg skal ha ansvaret for script og lyd.

Her er vår lille manuskladd:


Starter med at vi er inne i en koselig stue med to jenter(kanskje flere) som sitter snakker, spiser og ser film. De kommer innpå et samtale-emne om voldtektsmannen som de hadde hørt om var ute og lusket i område der de bodde. Hun ene jenta sier at hun må fortelle om noe sykt skummelt som skjedde da hun skulle gå hjem fra festen i går.
---
Flashback:
Vi ser jenta som går hjem fra festen. Starter med at hun kommer ut fra døra. Og går hjemover. Det er kaldt så hun tar jakken godt rundt seg . En mann kommer ut fra et hjørne og begynner å følge etter henne. Hun snur seg hele tiden fordi hun føler at det er noen som går bak henne. Og da hun snur seg for tredje gang ser hun mannen. Hun blir redd og begynner å gå fortere/småspringer. Da hun endelig er hjemme låser hun døren bak seg. Glir nedover døren mot gulvet puster ut.
---
De andre jentene spør henne om hun er sikker på at han fulgte etter henne? Og rister litt oppgitt på hodene. Synes det ikke er så ille. Sier at hun bare har innbilt seg hele greia.
---
Klipper til at hun er nødt til å gå. Hun viser tydelig tegn på at hun ikke gleder seg til å måtte gå alene hjem i mørket igjen. Hun går hjemover. Og ser seg bak med en gang denne gangen. Små springer litt bortover. Og det samme skjer. En person følger etter henne igjen. (Viser at hun mister lommeboken, person plukker den opp) Hun begynner og springe, er livredd. Da hun kommer hjem løser hun døren denne gangen også. Men det er noen som står utenfor. Det dinger på. Hun vet ikke om hun skal åpne eller ikke. Dinger på for andre gang. Hun sier til seg selv at hun må skjerpe seg. Går og åpner litt på gløtt.
---
Men så viser det seg at det er ingenting å være redd for. Mannen var snill og var bare kommet for å gi lommeboken hennes som hun hadde mistet i fartet. Han sier at det ikke var meningen og skremme henne, ville bare gi henne lommeboken. 

Historiefortelling med fokus på manus og lys

Da var vi i gang med hovedoppgaven i filmperioden. På tre uker skal vi lage en fortelling med hovedfokus på Hollywoodmodellen. Som vil si at fortellingen må bestå av tre akter:

Første akt: 
Anslag: Som er de første minuttene(eller her sekunder, siden vi skal lage kortfilm) av filmen. Anslaget skal gjøre oss nysgjerrig, og gi oss et lite innblikk av hva denne filmen kommer til å handle om.

Presentasjon: Som er en mer roligere presentasjon av de forskjellige karakterene, og miljøene de tilhører. Vi blir kjent med personene, gjenstandene og miljøene som har en viktig rolle senere i fortellingen. Det er også viktig at hovedkonflikten blir presentert tidlig i filmen.

Første plottpunkt: Det første plottpunktet er hendelsen som setter i gang handlingen for alvor. Og handlingen tar nå en ny og uventet retning. Det første plottpunktet markerer også overgangen fra første til andre akt.

Annen akt: 
Opptrapping: Etter det første vendepunktet følger en opptrapping av konflikten. Det kan også dukke oppp andre, mindre konflikter, og helten kan møte hindere av ulik art.

Første dramatiske stopp: Konfliktopptrappingen i akt to avsluttes med en dramatisk topp. Det kan se ut som om konflikten er løst, men dette er bare midlertidlig.

Tredje akt: 
Andre plottpunkt: Det andre plottpunktet i fortellingen er det som utgjør det mest alvorlige tilbakeslaget for helten. Og her finnes det ofte bare en mulighet: Helten må sloss. Herfra stiger både stemningen og tempoet kraftig.

Klimaks: Spenningen når nå sitt absolutte høydepunkt, og konflikten får en løsning.

Avrunding: Etter fortellingens klimaks presenteres nå en kort avrunding. Likevekten er nå gjenopprettet. I Hollywood-modellen betyr dette nesten alltid en "happy-end."

Vi kan velge om vi vil jobbe alene, to og to eller med flere. Vi kan også velge om vi vil lage: kortfilm, stopmotion, animasjon, flash, dokumentar.. men alle er nødt til å lage en spenningsfilm som følger Hollywoodprinsippene. I tillegg til Hollywoodmodellens oppbyggning, er vi også nødt til å ha med en protagonist med karakterutvikling, og en antagonist. Antagonisten er skurken i fortellingen, mens protagonisten er helten.

Jeg har valgt å lage en stopmotion/animation film sammen med Mari. Vi har fått en liten idé om å lage en fortelling om en mobil som blir glemt igjen. Mobilen skal bli levende, og prøve å finne eieren sin. Men på veien møter den på en del hindre. Det ender med at mobilen kommer til eieren igjen.

Øvingsoppgave - FILM

Denne uken har vi fått en øvingsoppgave i film, som vi skal ha for å forberede oss til de tre neste ukene, når vi skal jobbe med den ordentlige oppgaven.

Vi ble delt inn i grupper på 4 og fem, og måtte velge mellom én av disse fire oppgavene:

1. Skuespiller A har en telefon (eller annen gjenstand, - brus, snus, Mac etc) som ikke virker - A ser at B har samme telefon - A stjeler telefonen til B men blir oppdaget. B springer etter A som ender med å bli tatt igjen - C ser på og har en telefon som virker.

2. Et spøkelse lever på Vågen, men ingen er redde eller bryr seg om det. Noen står i gangen. Spøkelset prøver å få kontakt med gruppen men ingen bryr seg.

3. Gjenfortell vitsen om "to tomater som gikk over en vei".

4. A har en veldig viktig ting han vil si til B, B er opptatt og A får ikke fortalt det han vil.

Vi valgte oppgave 1, hvor gjenstanden er en pistol i stedet for en telefon. Filmen skal være en kortfilm og bare vare i ca. 30 sek. Den skal bestå av minst ti ulike innstilinger, flest nærbilder. Og det vi skal da legge mest vekt på er utsnitt og tempo. Her er manuset og utstyrlisten vår:

Øvingsoppgave: MARIE tar frem våpen. Hun gliser idet hun ser på det. Gjør hånda klar til å trekke av, men i det hun trekker av skjer det ingenting, hun løfter øyenbrynene i overraskelse. Hører skuddlyd fra siden, MARIE ser bort. MALENE sitter med en lik pistol i hånden og trekker av. MARIE blunker to ganger med øyene. Løper opp i en rask bevegelse og napper til seg våpenet. MARIE løper, vi ser MALENE bak. MALENE tar veldig innpå og i det hun blir tatt igjen kommer det en forgrunn foran dem. Hører ett dump og ett skarp hyl. Kutter til MALENE som står over MARIE, lader våpenet. Kutter til svart. Hører ett våpen gå av. Ser ansiktet til MARIE som trekker sammen ansiktet i frykt. For så å åpne munnen å se ned og innse at hun ikke har blitt skutt. MALENE faller om, har blitt skutt av IDA. IDA sitter i en stol, med foten oppå det ene kneet og en pistol slappt i hånden og ett ytrykkløst ansikt. IDA skyter a. Badass utsnitt av IDA. The end. Håndholdt - Nærbilde av våpen som blir plukket opp. Følger våpenet opp til ansiktet. Totalbilde mens skuespiller A smiler, og gjør seg klar til å ”trekke av”. Nærbilde fra siden av hånden mens A trekker av (men det skjer ingenting). Hører skudd fra siden, kamerabevegelse rundt pistolen. Skifter fokus fra pistol til skuespiller B. Totalbilde eller skifting av fokus (ser hva som funker i praksis). Totalbilde av skuespiller A som reiser seg og løper for å tar våpenet. Nærbilde når hun tar pistolen. Nærbilde av når skuespiller A springer (kameraet blir holdt av skuespiller, så vi får se fjeset og bakgrunnen) Kjøring total – nær. Skuespiller C blir synliggjort. Nærbilde av B som sitter oppå A og lader våpenet. Nærbilde av A som trekker ansiktet sammen. Cut to black, skuddlyd Nærbilde av A som innser at hu ikke har blitt skutt. Halvtot av b som faller om. Tot/halvtot av c som sikter og lader om Skyter igjen, blåser av løpet. Slutt.


Invisible cities - det ferdige resultatet

Da var jeg endelig ferdig med denne oppgaven også. Det har vært en litt krevende oppgave synes jeg, og tiden har vært knapp for min del i hvert fall, men jeg klarte å nå tidsfristen til slutt.


Jeg har brukt Illustrator, og photoshop til denne oppgaven. Først tegnet jeg skisser for hånd, deretter gjorde jeg dem i Illustrator. Og tilslutt brukte jeg Perspective, Warp, Distort OG Puppet warp til å prøve å få tegningen til å ligge noenlunde realistisk i forhold til veggen.

Her er selve budskapet til tegningen:

Det du ser er denne grå, triste men også sinte gamle damen blir på en måte "glemt" bort i samfunnet. Jeg ser for meg at hun er en ensom, stakkars enke som ikke har noen igjen til å passe på seg, og hun bare råtner bort blant hennes tanker og mimringer om hvor mye bedre det var før. Den lille jenta på husken som du ser oppe til høyre, er da henne. Dette har jeg på en måte vist med at hun er den eneste av menneskene som ikke har svart hår.

Budskapet er da at man må ikke glemme de gamle, og tenke på hvordan de har det også.

Men ser du på det fra en annen side kan det også bety at de gamle fremdeles har mye spennende å gi, og ikke bare er så gamle og kjedelige som de ser ut som.

Street artist: Dot Dot Dot

Dot Dot Dot er en norsk Street artist som ingen helt vet hvem er enda, og har derfor en ukjent identitet.
Han er kjent for å fornye sine arbeid som har en pop-art stil fra 70-tallet, med framtidens street-art estetikk. Du finner arbeidene hans i flere norske byer, og nå debuterer han i Galleri A.

Monkey business - blue, (2012) sjablong og spraymaling på lerret.

I Stavanger:

Øvingsoppgave - Street art

I dag fikk vi en oppgave som vi skulle gjøre for å øve oss til hovedoppgaven.

Oppgaven gikk ut på at vi skulle få en tegning til å se ut som grafitti på veggen:


For å få til dette måtte vi bruke Edit -> Transform -> Warp og Perspective. Vi måtte også gjøre tegningen mer gjennomsiktig ved å bruke ulike metoder. Jeg gjorde den om fra Normal til Screen. 

Refleksjon - Fri plattform


Nå er jeg endelig ferdig etter en fem ukers lang prosess med Fri plattform. Jeg valgte da Grafisk med litt foto inkludert. Men det er vel det grafiske jeg har fokusert mest på.

Jeg har forklart hva oppgaven gikk ut på tidligere i prefleksjonen, men jeg tenkte at jeg kunne oppsummere kort om den igjen. Vi skulle lage et medieprodukt om Vågen vgs. Dette medieproduktet skulle få ungdomselever fra 10-ende og 9-ende klasse til å ville søke Media på Vågen når det var de sin tur til å begynne på Vgs. Hvordan vi ville løse dette, var helt opp til oss, og det var vel egentlig bare fantasien som satt grenser.

Jeg valgte da som sagt å jobbe grafisk, kombinert med litt foto. Jeg lagde en brosjyre som skulle informere elevene om hva vi gjør på Media, og også gi et lite inntrykk av skolen.  Jeg ville at brosjyren skulle uttrykke hvor kjekt vi har det media, hvor bra og kreativ skolen er og hvor livlige og bra miljø det er her på Vågen.

Det første jeg gjorde var å ta bilder av skolen, og diverse rom som vi bruker på Media. Jeg tok i tillegg noen bilder av kantinen, og av elever som arbeidet. Bildene gjorde jeg ikke så mye med, annet enn å endre på hvitbalansen, curves i Photoshop, kontrast og gjøre dem litt lysere. Men bildet av skolen som er på fremsiden av brosjyren, er et Panorama bilde.

Deretter var det å arbeide med selve brosjyren i InDesign. Jeg valgte å lage en kvadratisk brosjyre, på 17*17. Jeg ville ha en litt liten brosjyre, med ikke så altfor mye tekst, sånn at ungdommene faktisk gidder å lese og åpne den for å se hva den inneholder.

For bakgrunnen valgte jeg en beige farge, nesten akkurat den samme som skolens farge. Grunnen til at jeg valgte denne fargen er nettopp fordi det er skolens farge, og jeg ville at brosjyre skulle inneholde skolens farger slik at du ser godt hvilken skole denne brosjyren representerer. Jeg har også brukt fire andre farger, mintgrønn, blå, grå og rød. Disse fargene er de samme fargene som er på toppen av skolebygningen. De firkantete ved siden av vinduene der, har jeg etterlignet både på forsiden: de rektangulære strekene på bunnen, men du finner dem også på øverst i venstre hjørne på hver side videre i brosjyren. Her har jeg brukt Crap-regelen gjentagelse, som er et viktig virkemiddel for å få helheten til produktet på plass.

Fontene jeg har brukt, er en grotesk skrift i overskriftene som heter Helvetica, og en antikva skrift, Minion Pro, i brødteksten for å skape en fin skriftkontrast. Antikva skrift er også en lettlest skrift, så det var derfor jeg valgte å ha denne i brødteksten.
Jeg har også brukt kontrast på forsiden, når jeg har gjort ”VÅGEN” fet og stor, mens ”Videregående skole” er skrevet i en mindre skrift, med tynnere tykkelse.

Ellers så har jeg brukt kontrast ved å gjøre alle bildene skrå/mer tilfeldig plassert, enn helt rett og på linje, slik som det rektangulære ”vannmerke” i venstre hjørne og brødteksten derimot er oppsatt. De loddrette linjene og de skrå bildene blir en fin kontrast synes jeg, og de skaper mer liv i brosjyren.

Jeg har også prøvd å være på den mer kreative siden, ved å lage små strekmenn/figurer som lurer seg inn på hver side. Disse har jeg prøvd å gjøre livlige og morsomme, og mennene representerer da elevene på Vågen. Jeg har fremstilt energien og gleden til elevene på Vågen via figurene.

I tillegg til strekmennene, så har jeg også tegnet skolen på side 2 i Illustrator(har tegnet over et bilde som jeg tok selv), og en pen, noter og noen kruseduller på sidene for Lyd og Journalistikk. Dette gjorde jeg for å utfylle tomrommene og for å pynte den mer rett og slett.

Men tilbake til bildene igjen. Om det er noe som skaper støy i brosjyren min, så må det være kvaliteten dems. Jeg har ingen anelse om hva som har skjedd, men etter at jeg eksporterte produktet til PDF fil, ble kvaliteten på bildene utrolig dårlig. Enten så må det være fordi jeg endret på størrelsen og snudde og vende på dem i InDesign, eller så må det bare være InDesign som ødelegger kvaliteten helt. Håper på det sistnevnte. Dette er noe jeg synes er utrolig dumt, fordi det ødelegger budskapet betraktelig mye. Bildene er med på å vise frem Vågen, og da sier det seg selv at det blir et problem uten dem.

Bortsett fra bildenes dårlige kvalitet, så er jeg ganske fornøyd med hvordan resultatet ble seende ut tilslutt. Om det er noe jeg skulle gjort annerledes, så må det vel være å jobbe litt mer effektivt tidligere i prosessen. Jeg har nemlig en uvane med å ta det rolig(altfor rolig) i begynnelsen, og derfor måtte stresse noe voldsomt i slutten. Men det gikk egentlig bedre enn forventet, og alt i alt så er jeg fornøyd.

Prefleksjon - Fri plattform


Nå har vi startet en periode på fem uker som kalles for "Fri Plattform". Oppgaven går ut på at vi skal lage et medieprodukt som skal promotere og informere niende og tiende klassinger om Medier og kommunikasjon på Vågen vgs.

Produktet vi skal lage kan også:
- Vise hvordan jeg/vi opplever det å være elev på MK/ Vågen.
- Gi ungdomselever en orientering om hva de vil lære som elev på MK/Vågen.
- Lage et produkt som lærer dem noe de vil få bruk for som elev på MK/Vågen.

Siden dette er en "Fri plattform" oppgave, vil det si at vi kan velge hva vi vil gjøre, og da kanskje arbeide med det vi liker aller best. Vi kan enten jobbe med foto, film, grafisk, lyd, journalistikk - eller en kombinasjon av disse programfagene. Vi kan lage en reklame, en brosjyre, et magasin, en dokumentar osv. Fantasien setter ingen grenser med andre ord! Vi kan også velge om vi vil jobbe alene, to og to – eller flere i en gruppe.

Etter mye om og men valgte jeg til slutt grafisk, hvor jeg skal lage en brosjyre. Derfor skal jeg også arbeide litt med foto. Jeg fant ut at dette var det letteste for min egen del, og kanskje det tryggeste valget også. Skal jeg være helt ærlig så fristet det egentlig mest å jobbe med film, men siden vi ikke fant på en særlig god idé, og i tillegg ble ganske mange, skjønte jeg at da var det bedre og heller jobbe alene med noe som jeg føler at jeg faktisk kan.

Brosjyren min skal informere tiende og niende klassinger om hva vi på Medier og Kommunikasjon gjør på skolen. Dette skal jeg formidle ved å lage noen illustrasjoner, og i tillegg ta bilder av skolen, klasserom osv. Jeg kommer selvfølgelig til å skrive en tekst som passer til bildene og illustrasjonene. Jeg kommer også til å  fortelle litt generelt om Vågen, og de andre linjene som vi finner her, men jeg skal først og fremst ta for meg Medier og Kommunikasjonslinjen.

Budskapet til produktet mitt er at Vågen er en bra og moderne skole, og at Medier og Kommunikasjon er en linje som jeg trives i, og anbefaler andre å søke på.

For å vise at dette er en moderne skole, skal jeg ta bilder av bygningen og klasserommene, jeg kommer også til å lage tegninger som skal være enkle, stilrene og moderne. Jeg skal prøve å få dem til å reflektere stilen til skolen så mye som mulig. For å vise at vi trives, skal jeg få med noen som smiler på bildene, og skrive en tekst som formidler hvor bra skolen er. Jeg kommer også til å ta bilder av elever som arbeider, og hvis jeg får til – ta bilder av de andre linjene.

Men det er ikke bare skolens moderne preg som jeg vil prøve å få fram, jeg vil også formidle at dette er en kreativ skole med fire kreative linjer. Hvordan jeg skal få til dette er tror jeg blir ved hjelp av designet til brosjyren, men også ved hjelp av illustrasjonene som jeg skal lage.